Висшият адвокатски съвет се обяви срещу съдебната ваканция

Без постоянно работеща съдебна система няма държава, категорични са те

04.11.2020 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Висшият адвокатски съвет се обяви срещу съдебната ваканция

Висшият адвокатски съвет изрази своето категорично несъгласие с оповестената идея за законодателна промяна, въвеждаща съдебна ваканция от 15.11 до 31.12 и взетото днес решение на Съдийската колегия на ВСС да подкрепи съдебната ваканция във всички съдилища в този период.

Без постоянно и ефективно работеща съдебна система всъщност няма държава. Постоянно работеща съдебна система предполага не само възможност да бъдат подавани съдебни книжа, но най-вече делата да се разглеждат и решават в разумни срокове, пишат от Висшия адвокатски съвет в своята позиция до медиите.

Достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес е неотменим елемент на правовата държава, без който е невъзможно осъществяването на върховенството на правото като основна ценност на цивилизованото общество.

Идеята да бъде обявена със закон съдебна ваканция, по време на която да не се провеждат открити съдебни заседания с изключенията, предвидени в чл. 329, ал. 3 Закона за съдебната власт, е абсолютно неприемлива не само по правни, но и по чисто практически съображения, категорични са магистратите.

Намираме се в безпрецедентната криза. Това обаче налага не абдикация на държавата от основна нейна функция – каквато е правосъдието, а вземането на разумни и адекватни решения, които да осигурят необходимия баланс между опазването на здравето и живота на всички граждани и осигуряването на достъп до съд и непрекъсваемост на правосъдната дейност, пишат още адвокатите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мислещ Гражданин
преди 3 години
Всички кримки потриват ръце ! Моля нарушителите на закона да си вземат и те ваканция... Безумие... ! Сигнализирай за неуместен коментар