Ще влязат ли в сила нови правила при пенсионирането?

Правилото да важат 3-те ''златни'' години - до 2021 г.

31.10.2020 | 15:49 Редактор: Юлия Христова

Нов начин за изчисляване на пенсиите предлага кабинетът. Идеята на управляващите е досегашното така наречено златно правило при пенсиониране - да важат трите най-благоприятни по доход години, да е в сила само още 12 месеца, а не както беше досга - до 2023 година. Заради това бизнес, работодатели и синдикати остро разкритикуваха кабинета, че тихомълком е ограничил избора на формула за пенсия. Според социалния министър обаче новият начин ще увеличи пенсиите. 

Изборът за методика за определяна на размера на пенсията, популярен като 3те златни години ще е възможен до края на 2021 година, а не до  1 януари 2023 г. Така бъдещите пенсионери ще могат  само още  една година да изберат старата методика на изчисление - с включване на осигурителния доход за три благоприятни години. Тази информация стана ясна от  публикуването на законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на сайта на Народното събрание. Което изненада - неприятно, бизнеса и синдикатите. 

Изненадва ни че между 1во и 2ро четене ще се направи такава генерална проmяна, която ще смени начина на изчисляване на пенсиите и ще повлияе на размера на пенсиите, казва Добрин Иванов от АИКБ. 

Според финансовия експерт Мика Зайкова пенсионната система се изкривява. 

"Има тотална деформация на пенсионния модел, тотална деформация. Ако погледнем какво е измислено, нали събирането на милион и кусур хора само в минимална пенсия – това е тотално нарушаване на основните принципи според преноса да получаваш пенсия", заяви тя. 

Според Социалния министър обаче ощетени няма да има, а точно обратното ще има облагодетелствани. 

"Не се ощетяват хората, напротив това е така или иначе беше една временна мярка, която изчерпа своето действие. Почти 2/3 от пенсионерите се пенсионират по новата методика и за тях всъщност средно 27% е по-добра пенсията, когато се пенсионират по новата методика, а за тези, които се пенсионират по стаж и възраст дори 40% е по-добра пенсията. Така, че всъщност много по-добре в момента да се пенсионират хората по новата методика ние не ощетяваме никого", обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Към този момент правителството отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Заложено е това да е поне до март, когато са се очаква да са парламентирните избори. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК