Доц. Драганов: Няма кой да спре туризма, трябват нови работни места

Той прогнозира ръст на пътуванията у нас за Коледа и Нова година

27.10.2020 | 21:39 Редактор: Георги Камарашев

70% спад на световния туризъм през първите 8 месеца на годината заради мерките срещу Ковид-19. Колко тревожна е ситуацията у нас?

"Над 730 млрд. долара са загубите за световния туризъм. Сега е модерно да се говори, че нещата са зле. Картината, която видяхме в България беше различна. Отбелязахме ръст на вътрешния туризъм. 37% имахме повече за месец август, защото много хора не отидоха в чужбина. Тази година е уникална. Нямаше места под чадърите в края на август. Нещата се обърнаха. От този голям страх, който имахме, че всичко ще умре - хубавите хотели във вътрешността на страната отбелязаха значителен ръст на посетителите", обясни доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на "Денят ON AIR".

Той изрази мнение, че най-правилната стратегия за излизане от коронакризата е създаването на нови работни места.

"Не трябва да говорим как да затваряме ресторанти, трябва просто да спазваме мерките. В българския туризъм няма нито един случай на срив, който да се дължи на някакво заболяване. Сега дискотеките са празни - не е това, което беше лятото. Заради липсата на парно 10 дни скочиха заболяванията в София. В тази криза ние трябва да създаваме работни места, не да ги ограничаваме", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Драганов увери, че коронавирусната пандемия не може да спре световния туризъм и прогнозира ръст на пътуванията у нас за Коледа и Нова година.

"Туризмът е преживял две световни войни и хората продължават да пътуват. На 1 май автомобилите стояха на контролните пунктове, имаше хора, които минаваха с колелата през нивите. Категорично няма кой да спре туризма. Ние ще продължим да се движим през уикендите. Около Коледа и Нова година отново ще се завъртят пътуванията", заяви той.

Според доц. Румен Драганов най-важното нещо е гражданите да спазват мерките срещу Ковид-19, за да ограничат разпространението на заразата. По думите му никоя заповед на здравния министър не може да има същата тежест, която би имал здравият разум на всеки осъзнат човек.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК