Повече екипи ще контролират задължителното носене на маски

В детските градини в София карантинираните групи са 13

27.10.2020 | 18:31 Редактор: Юлия Христова
Повече екипи ще контролират задължителното носене на маски

Увеличават се екипите на полицията и на Столична община, които контролират за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти и при струпвания на хора на открито. Това предложение направи кмета на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на софийския оперативен щаб за ограничаване на разпространението на Ковид-19. От днес екипи на дирекцията за аварийна помощ и превенция на Столична община се включват в контрола на задължителното носене на предпазни маски на най-натоварените метростанции в час-пик.

По искане на кмета Фандъкова Столична дирекция на вътрешните работи засилва полицейското присъствие на местата с по-голямо струпване на граждани и за съдействие на екипите на Центъра за градска мобилност за контрол в градския транспорт.

По решение на софийския оперативен щаб се увеличават екипите на ЦГМ и Общинска полиция за извършване на съвместни проверки в градския транспорт.  Продължават и проверките на търговски обекти и пазари от служители на Столичен инспекторат и Столична община.

Към момента в София под карантина са над 5700 ученици, а 201 са в положителен тест за Ковид-19. Три училищата са  взели решение да преминат към обучение в електронна среда. 

В детските градини в София карантинираните групи са 13. По предложение на родители кметът ще поиска от министъра на образованието задължително присъствие на децата в предучилищните групи (5 и 6 години) временно да бъде извинявано от директора при писмено искане от родителите. По указания на дирекция "Образование“ тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка. Декларациите могат да се подават и онлайн. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК