Прогноза: Още месец и отново минаваме към онлайн обучение

Няма индикации да останем без учители, посочи проф. Тодор Танев

26.10.2020 | 22:14 Редактор: Юлия Христова

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение. Ще издържи ли образователната система?

Това е единственото възможно решение. Системата, както предвидиха експерти, издържа един месец, след което започна да лъкатуши. Заразяват се все повече учители. Когато няколко ученици боледуват не се нарушава така учебният процес, както ако заболят техните учители. Това каза в "Денят ON AIR" бившият просветен министър проф. Тодор Танев.

По думите му да се даде правото на директорите в различните райони на България да решават за учебния процес е правилно - така всеки от тях можел да преценява точната обстановка.

"Ако се гледаше централизирано, щеше да се преценява по тези, които са най-зле", допълни проф. Танев.

Прогнозата му е, че още около месец ще продължим по този начин в образованието, а след това системата трябвало да мине към виртуални класни стаи

"При наличие на никакво образование, някакво все пак е по-добре. Какво правим за най-малките? А с учителите, които нямат технически пособия?", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според проф. Танев никой не обръща внимание за най-малките, за които поне единият родител трябвало да остане вкъщи, ако се премине към онлайн обучение.

"Ако имаме учители, а нямаме устройствата, кажете ми какво ще е това онлайн образование?! Учителите ни успяха бързо да навлязат в използването на платформите, виртуалните класни стаи. Няма индикации да останем без учители след месец", допълни събеседникът.

Проф. Тодор Танев посочи, че сега се отваряла възможност за практика на студентите по медицина, каквато преди не е имало. Младите щели да приемат предизвикателството да отидат в болницата. Проблемът бил основно с най-малките ученици. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК