Заработиха първите буферни центрове за разпределение на болни от Ковид-19

Целта е пациентите да не обикалят от една болница в друга

26.10.2020 | 17:43 Редактор: Ивет Арабова

От днес в Бургас започват работа първите в страната буферни медицински центрове за разпределение на болни от Ковид-19. Целта е да се намали напливът към лечебните заведения и пациентите да не обикалят от една болница към друга. По обяд първият буферен медицински център в Бургас вече е готов да приема пациенти. Те ще бъдат насочвани от личния лекар. 

"Първо ще прегледаме постъпилите пациенти, според симптоматиката вече чрез компютрите ще се свържем с колегите, които ще бъдат вътре, и ще направим необходимата диагностика", обясни специализантът по кардиология в УМБАЛ "Дева Мария" д-р Денислав Бисеров.

"Това е основният смисъл на тези триажни центрове - да разтоварим болниците от постоянния наплив на кандидат-пациенти с Ковид, които само на базата на една кашлица или леко повишена температура тръгват да търсят лекарска помощ", подчерта управителят на УМБАЛ "Дева Мария" д-р Стефан Касабов.

В държавната болница в Бургас се ремонтира помещението за втория буферен център. Надяват се той да облекчи работата на най-голямото лечебно заведение в града. "Голяма част от болните за най-сигурно се водят тук, затруднени сме с престоя на пациенти , съмнителни носители", каза зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас Светлозар Георгиев.

Междувременно в бургаската болница днес бяха инструктирани първите доброволци. "Готови сме да помогнем на сестрите  но не и до пряк контакт с болните, защото нямаме все още нужната квалификация и обучение", сподели доброволката Златина Шукерова.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК