UV лъчи и филтри: Как се дезинфекцират самолетите на националния авиопревозвач?

Няколко изследвания доказаха, че опасността да се заразим по време на полет е почти нулева

25.10.2020 | 13:49 Редактор: Ивет Арабова

Все повече авиокомпаниите се обръщат към технологичните гиганти с цел да обезопасят с нови технологии полетите. Въпреки че няколко независими изследвания вече посочиха, че опасността да се заразим с коронавирус по време на полет е почти нулева, наш екип провери как се дезинфекцира и обработва всеки самолет на националния авиопревозвач. 

Машина с ултравиолетова светлина от последно поколение и без подобен аналог у нас се използва на борда на всеки полет на националния авиопревозвач, за да се гарантира безопасността на пътниците. 

"Технологията е съвсем нова, клиничните изследвания показват, че UV лъчите унищожават Kовид-19, всъщност те унищожават всики вируси и бактерии вътре в кабината", обясни директорът "Наземно обслужване" в националния превозват - Любо Илиев.

Машината е с мощност близо 1000 вата и честотa 250 нанометра, което позволява бързото неутрализиране на всички вируси и бактерии. 

"На много близко разстояние минават лъчите на всички гладки повърхности, както знаем там се задържа вирусът най-много, и за много кратко време ги унищожава", добави Любо Илиев.

Полетите са безопасни и по друга причина – филтриращата система на самолета. 

"Въздухът в самолета преминава в специални HEPA-филтри, кaто след филтрирането преминава през 200 градуса и самата температура убива всякакви вируси в самолета. Тази циркулация е много динамична и може да се смята, че въздухът е пречистен", разясни кънтри мениджърът в "Суиспорт България" Мирослав Петков.

Така реално пътниците се возят в почти стерилна среда, въпреки това за салоните се ползват и специални дезинфекциращи препарати, препоръчани от производители като Boeing и Airbus.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК