Специалист разясни трите етапа на лечение на пациенти с Ковид-19

"След плазмафереза клетъчният имунитет започва да работи по-добре", каза д-р Чавдар Ботев

23.10.2020 | 21:39 Редактор: Ивет Арабова

Заразата вилнее с нов рекорд у нас - 1595 заразени с Ковид-19 за денонощие. Може да стигнем до по-стряскащи цифри?

"Здравната система може да се справи, ако има цялостно правилен подход към това заболяване. То трябва да е разделено на етапи, първият се опира на базата на паталого-анатомите. Нашата терапия за вируса са противовирусни лекарства, сред които "Ремдесивир". Той съкращава престоя на болните от 15 дни на 10", каза специалистът по клетъчна терапия и плазмафереза д-р Чавдар Ботев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му лечението с "Ремдесивир" може да се съчетае с плазмената терапия, при което би могло лекарството да се използва по-кратко време.

"Във втората фаза патолого-анатомите откриха, че става дума за коагулационни промени. Едната терапия там е плазмафереза. В този период е важна другата антикоагулационна терапия. Във втората фаза решаващо значение трябва да имат хематолози и кардиолози", поясни специалистът.

Той добави, че третият етап е този на автоимунните заболявания, при който протоколът на лечение е ясен - "Дексаметазон".

"Ако се направи неправилна ваксина, Ковид-19 ще доведе до бум на автоимунните заболявания. Трябва да изберем правилната ваксина и да приложим правилното решение. Следва епидемия с автоимунен диабет. Ролята на витамин Д е много важна, а сърфактантът, приложен в първите фази, дава фантастични резултати", добави д-р Чавдар Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му сърфактантът се прилага в два аспекта - в първите 14 дни, когато ако се вземе се наблюдава рязко спадане на имуноглобулин А. "Това нещо унищожава много бързо вируса", категоричен бе той.

Д-р Ботев обърна внимание на технологията на процеса по правилното преливане на кръвна плазма.  "Трябва да работим денонощно, трябва да стане двойно заплащането на колегите в кръвните центрове, които се занимават с това нещо. Те бяха с най-ниското заплащане от всички лекари. Това е място, където се произвежда лекарство. Тези колеги ще ни измъкнат", отбеляза експертът по клетъчна терапия и плазмафереза.

Той допълни, че хората са много мотивирани да даряват плазма, но трябва да се вземат още апарати за целта. 

"Eдинчовек може да помогне на трима, след 15 дни на още трима. При този процес не намаляват антителата и те не са от значение. Тук е важен клетъчният имунитет, а след плазмафереза той започва да работи още по-добре", посочи д-р Чавдар Ботев. 

Специалистът посъветва който има възможност да изследва стойностите си на витамин Д, а след това да приема при нужда. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК