Експерт: Пациент с Ковид-19 струва между 2000 и 3000 лева на болницата

Според д-р Калин Поповски от ВМРО има необходимост от по-радикални мерки за овладяване на вируса

22.10.2020 | 22:02 Редактор: Георги Камарашев

За последното денонощие положителни за Kовид-19 са 16,8% от изследваните. 1472 са новите случаи при направени 8738 PCR теста. Тревожната тенденция на ръст на заразените коментира д-р Калин Поповски от ВМРО. 

"Днес преминаваме три демаркационни линии. За първи път преминаваме над 100 болни сборно в реанимациите. Това са най-тежко болните, част от тях са на контролирана вентилация. Те са между живота и смъртта. Казах го днес и от трибуната. Другата важна цифра е над 1700 пациенти във всички болници в България. 33 000 са пациентите от началото на пандемията. Другата стряскаща цифра е над 1000 починали", заяви д-р Поповски в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му има необходимост от по-радикални мерки за овладяване на вируса.

"В последните 20 дни скокът е много рязък, не го очаквахме. Колеги прогнозираха такъв скок от края на лятото. Болниците са на ръба на лимита. Инфекциозните отделения на България не могат да поемат всички болни. Този вирус може да се лекува и от интернисти. Трябва да взимаме по-радикални мерки. Не можем да задръстим големите болници само с пациенти с Ковид-19. В крайна сметка тези заведения поемат и други спешни състояния. Не може да ги задръстим само с Ковид-болни", категоричен бе специалистът.

Д-р Поповски изрази мнение, че здравната система се нуждае от стегната организация.

"Въпросът е да се направи стегната организация, за да не се получи друг вакуум в другите специалности, да не могат да си поемат пациентите. За Университетската болница в Плевен между 2000 и 3000 лв излиза един Ковид-19 пациент. Имаме един рекорден пациент, който лежа повече от 20 дни. Той струваше на болницата 6500 лв. Тези пациенти стоят в болниците по 10-15-20 дни", обясни той. 

Според него коронавирусът остава непредвидим и това го превръща в сериозно предизвикателство.

"Министърът днес обясни много нагледно в парламента каква е разликата между Ковид-19 и обикновения грип. Проблемът е, че това е една нова болест, за която няма лечение. Ние в момента лекуваме страничните ефекти от нея. Тази болест е много по-продължителна от обикновения грип. Изисква много повече дни хоспитализация. Ние сме в един сериозен драматизъм как да продължим напред. Без императивни заповеди от министъра няма да се оправим", подчерта експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Бай онзи
преди 8 месеца
Не се подиграват ами ограбват касата за наша сметка Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Пена
преди 9 месеца
6500 лева за 20 дена - по 325 дена на ден ?!?!!? С какво са го лекували като няма лекарство?!?! Или може би са го хранили с черен хайвер? Подиграват ли се с нас? Сигнализирай за неуместен коментар