Как пазаруваме по време на втората вълна от коронавирус?

Търговците са категорични, че няма ново презапасяване

21.10.2020 | 19:35 Редактор: Ивет Арабова

Опашки, препълнени колички и празни рафтове. Такава бе първоначалната реакция, когато за пръв път се сблъскахме с противоепидемичните мерки у нас. Днес обаче, въпреки сигналите за затягане на мерките, ситуацията е по-различна. 

"Не мисля, че хората ще започнат да се презапасяват, вече го изживяхме", смята клиент на столичен магазин.

И търговците са категорични, че втора вълна от презапасяване няма, логистични проблеми- също. А пазарните нива са нормални. 

"Не наблюдаваме подобно нещо. Нито на базовите, нито на доставните цени има някакво увеличение, стоките са си в нормални граници", коментира Борис Стефанов - зам.-управител на столичнaта верига хипермаркети HIT, която отскоро е с ново име - HIT Max. От тази пролет техните стоки вече се продават и онлайн, след като сключиха партньорство с платформата shop.gladen.bg.

Познавачите на човешкото съзнание смятат, че първосигналната реакция за постигане на сигурност чрез презапасяване няма да се повтори, защото тя е била продиктувана от неизвестното. 

"Тази сигурност, която се опитваме да си осигурим, пак е свързана с тази стресова доминанта "Бий се или бягай". Ние не можем да се бием или да бягаме, съответно трябва да се запасим, за да може да се изолираме и да оцелеем, ако се наложи", обясни психологът Ина Антонова.

Но и не отричат, че стресът е все още сред нас.

"Не са по-спокойни хората със сигурност, това, че успяват да преработват стреса и изглеждат по-спокойни, не мисля, че е истина", смята Антонова.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК