В Търново тестваха спасителната система при земетресение

На демонстрацията присъства и кметът на града Даниел Панов

21.10.2020 | 19:20 Редактор: Радостина Димитрова

Във Велико Търново се проведе учение на Общинския кризисен щаб с участието на пожарна, полиция, Спешна помощ, БЧК и доброволци. Целта е да се тества единната спасителна система при земетресение.

Учението се проведе в изоставена промишлена сграда в покрайнините на Велико Търново, като бе пресъздадена ситуация на земетресение.

"Пресъздаде се земетресение, в резултат на което беше затиснат лек автомобил с двама пострадали, служителите разрязаха колата с хидравлични инструменти и извадиха пострадалите. И бяха откарани към лечебното заведение. Във втория слайд, който бяхме подготвили, беше спасяване на пострадал от втори жилищен етаж на сграда с помощта на алпийски способ", коментира началникът на РСПАБ Велико Търново - главен инспектор Пламен Иванов.

Институциите показаха синхрон и в още два модула - възникнал пожар в сграда след запален далекопровод и в пресечена горска местност. В учението се включи кметът Даниел Панов на Велико Търново, който е председател на Общинския кризисен щаб. 

"Оповестителната система работи, виждате камиона с командния щаб, в България са три такива! Видяхте и няколко ситуации, които бяха разиграни, така че по-често трябва да се правят такива неща и в крайна сметка да бъдат подготвени в такива аварийни ситуации", заяви Панов. 

Вижте повече по темата в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК