Бургас, Варна и Добрич с най-много регистрирани безработни

Най-много са освободените от секторите "Хотелиерство" и "Ресторантьорство"

22.10.2020 | 18:17 Редактор: Ивет Арабова

В началото на октомври новите безработни за седмица са били близо 10 хил. души. Повишението на безработицата идва най-вече от черноморските общини, където с края на летния туристически сезон се освобождават най-много хора.

Най-много регистрирани безработни е имало в Бургас. В началото на октомври напливът към бюрата по труда в Бургаска област е бил голям. Регистрирани са 1 234 безработни само за седмица. Сега темпът леко се забавя. В края на септември регистрираните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област са общо 10 453. 

"Това, което можем да кажем за новорегистрираните в бюрата по труда е, че най-висок е делът на тези, които са освободени от секторите "Хотелиерство" и "Ресторантьорство", обясни директорът на Регионалната дирекция към Агенцията по заетостта Пенка Кирилова.

След Бургас, по ръст на безработицата се нареждат Варна и Добрич, където също е освободен персонал от курортите. Деян работи в голям ваканционен комплекс в Поморие. Радва се, че запазва работата си и след края на лятото. 

"Има една основна група от персонала, които остават за след сезона, за лятото се наема допълнителен персонал", смята барманът Деян Чолаков.

Петя е успяла да си намери работа в хотел, който работи целогодишно. Преди това е била на рецепция в Несебър. "Дано не ни затворят отново. Всички се надяваме ситуацията да се укроти и да можем да работим", споделя тя.

От Агенцията по заетостта в Бургас казват, че епидемичната обстановка през настоящата година се е отразила силно върху потока от безработни в бюрата по труда. От началото на годината ръстът е от 87 %. Тенденцията ще продължи, ако няма зимен сезон. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка(Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Дано не затворят заведенията и други обекти, защото ще има лавина от безработни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не е добре така,хората които саизкарвали прехраната си за цялата година самос работата от лятото след като са осободени голям процент семейства ще гладуват зимата...трябва да се насочат помощите към тези хора. Сигнализирай за неуместен коментар