Столичната РЗИ: Карантината на Радев е отменена

Каракачанов обясни, че научил от медиите за връщането на президента от Естония

21.10.2020 | 17:52 Редактор: Ивет Арабова

Премиерът Бойко Борисов възложи на специалните служби да разследват Ковид-скандала около президента Румен Радев. Държавният глава прекрати неочаквано посещението си в Естония, след като до домакините достигна информация, че е контактувал с позитивен за коронавирус. 

Скандалът около прекратената визита разкри нов аспект на противопоставянето между президент и правителство. От задочна размяна на прессъобщения стана ясно, че президентството обвинява правителството в умишлено саботиране на форума "Три морета". От правителствената служба и външно министерство отговориха остро.

В посоченото изказване на министър-председателя , премиерът изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на "Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата. От Външното ведомство обясниха също в съобщение до медиите, че българското правителство многократно е изразявало позицията, че председателството е добре да се отложи за 2022 година. Макар и с остър диалог президент и управляващи ще се наложи да работят заедно за инициативата. За Национален координатор от българска страна е избран министърът на външните работи Екатерина Захариева.

От пресслужбата на Радев съобщиха, че той е дал трети отрицателен тест за коронавирус от петък насам. За Bulgaria ON AIR от Столичната регионална здравна инспекция потвърдиха - със заповед на директора на инспекцията карантината на Румен Радев е отменена.

В петък на празника на ВВС беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е под карантина. В социалните мрежи се появиха спекулации, че именно той е сигнализирал естонските власти, че президентът е контактен със заразения. 

"Аз също научих от медиите, че делегацията се връща в България. Както знаете, от неделя насам съм под карантина. Нямам никаква представа какво точно и кого точно има предвид президентът. Аз не виждам как може да има намеса на българските власти, но ако някой е използвал подобна информация, за да злепостави президента и да провали подобно пътуване, не му прави чест", обясни Каракачанов.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК