Коронакризата удари по джоба на всеки втори българин

В Топ 5 сме на ЕС по този показател

21.10.2020 | 07:47 Редактор: Тодор Петров
Коронакризата удари по джоба на всеки втори българин

53% от българите признават, че доходите им вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с коронавирус. Това става ясно от проучване на агенция "Кантар", поръчано от Европейския парламент и проведено между 25 септември и 7 октомври сред близо 25 000 граждани от всички държави членки.

Страната ни се нарежда в топ 5 по този показател в ЕС. На първо място е Кипър, където 57% от хората вече са със засегнати доходи. На следващите места се нареждат Гърция, Испания и Румъния с 55%. 

26 на сто от българите смятат, че скоро доходите им ще бъдат засегнати, въпреки че все още на са усетили този ефект от кризата. Така страната ни се нарежда сред най-тежко засегнатите по този показател сред 27-те държави от Европейския съюз. 

Едва 15% от жителите на България са убедени, че последиците от тежката криза няма да се отразят на доходите им. В европейски мащаб 39% сто от анкетираните посочват, че доходите им вече са пострадали заради пандемията. В същото време 27% очакват, че това скоро ще се случи, предаде dnes.bg.

Най-малко са усетили кризата датчаните. В страната само 17% се оплакват, че са усетили по джоба си коронакризата, а 18 на сто се опасяват, че това ще се случи скоро.

На следващо място се нарежда Люксембург, където едва 19% са със засегнати доходи. Там обаче 29% смятат, че скоро и това ще се случи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК