Акад. Трайков: Няма пикове на коронавируса

Липсата на лекари е проблем преди да дойде коронавируса

19.10.2020 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

В условия на криза най-ясно се очертават предимствата и недостатъците. 8 месеца сме в състояние на пандемия. Тази инфекция дава повече усложнения, отколкото сме свикнали. Ние сме лекари и реагираме с готовност да помагаме на хората, но и с доста голяма доза предпазливост. Трябва да имаме време да изследваме този вирус, да натрупаме опит. Това каза в предаването „Опорни хора“ акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет.

Какво правят българските лекари? Не бива да подхождаме за пореден път скептично към българския лекар. По време на целия период на промени се наслушах на скептицизъм, на укори и упреци към българските лекари, на незаслужени хули, какви ли не ни нарекоха през това време.

За тези години, ако има една институция, която не се е повлияла нито от икономически кризи, нито от политически сътресения, нито от пристрастия, това е българската университетска медицинска общност. Защото тя продължи съвестно да подготвя хора. И днес имаме лекари, които се справят прекрасно.

Липсата на лекари в определени места стои като проблем преди да дойде коронавируса, категоричен е акад. Лъчезар Трайков.

 

Нека не говорим за пикове на коронавируса. В началото се нагласихме, че ще има един пик и всичко ще се върне по старому. Няма такова нещо. Казват, че груповият имунитет ще се постигне, ако 70 на сто от нацията преболедува. Даже да сме останали 7 млн., докато стигнем 4,5 млн. ще мине доста време.

Така беше със СПИН-а. До ден днешен няма ваксина. Подобрихме сексуалната си култура като цяло и живеем до ден днешен без ваксина, намери се лечение, смъртността намаля рязко, заболеваемостта намаля, изучихме го в детайли.

Сега говорим за маски, за хигиенни мерки, които ни се струват малко прекалени. Но тези маски контролират процеса на разпространение на вируса, предупреди акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет.

Цялото интервю гледайте във виеото!