19 медици от онкоцентър във Враца са с Ковид-19, починал е лекар

Няма заразени пациенти

16.10.2020 | 15:40 Редактор: Ралица Братанова

19 медици от Онкологичния център във Враца са с положителни проби за Ковид-19. От тях трима са лекари, 13 медицински сестри и двама санитари. От Онкологичния диспансер съобщиха, че няма заразени пациенти.

По-рано е починала лекарка, която работила в центъра за онкологични заболявания. Тя била в отпуск, но преди да бъде настанена в болница, се е видяла с част от колегите си. Починал е и бащата на лекарката, който също е бил с коронавирус.

 Медицинска сестра от същия център пък е ходила на работа, въпреки че съпругът ѝ е бил диагностициран с Ковид-19. Болницата се надява да се върне към нормалния си ритъм на работа до две седмици. 

"Искам да браним здравето на самите лекуващи, защото ако те са болни, как точно да се провежда лечебен процес спрямо пациенти? Ние имаме обединени усилия с директорите на другите лечебни заведения. В понеделник предстои още една среща - всички мерки да са ясни, отговорността на всички да е ясна, така че да си помагаме, а не да си пречим", заяви д-р Петър Керемедчиев.

Междувременно от болницата в Добрич съобщиха, че спешно се нуждаят  от медицински сестри, които да поемат пациентите извън сектора за коронавирус, защото от лечебното заведение са съсредоточили персонала си за болни от заразата.

Медицинските работници, които се притекат на помощ на колегите си, ще получават по 100 лв. на дежурство. 

В област Търговище, която от вчера попада в т.нар. "червена зона", масовите мероприятия ще бъдат забранени. Установените случаи на Ковид-19 там само за денонощие са 45. Болницата в града откри дарителска сметка за закупуване на PCR тестове. 

Вижте още в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК