Разследват общинската болница във Велинград за подправени дипломи на лекари

Управителят на лечебното заведение отхвърля всички публични обвинения

16.10.2020 | 13:50 Редактор: Ивет Арабова

Прокуратурата, полицията и Регионалната здравноосигурителна каса в Пазарджик започнаха разследване на общинската болница във Велинград. Причината - сигнал за злоупотреби в лечебното заведение.

Подозренията са, че болницата неправомерно е сключила договори за клинични пътеки със Здравната каса чрез подправени сертификати за професионална квалификация на лекари от екипа ѝ.

Със свое искане от 6 октомври тази година управителят на МБАЛ-Велинград д-р Жеко Чешмеджиев официално е изтеглил от Регионалната здравноосигурителна каса в Пазарджик своите сертификати за професионална квалификация. Тече и проверка. 

"В момента тече проверка, която е от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” и не бих желала, докато тече разследването, да коментираме ситуацията. Чакаме резултатите от съответните ректори на висшите учебни заведения, към които сме изпратили също запитване на база на това, което се появи в медиите и след това ще предприемем съответните законови действия", обясни директорът на РЗОК-Пазарджик Виолета Тодорова.

От Общинския съвет във Велинград, които са принципал на 100% общинското здравно заведение, заявиха също, че преди информация от компетентните органи не можели да предприемат, каквито и да било действия. 

"Чадър няма да има, защото тук отговорността е изключително голяма и ние сме длъжни да предприемем абсолютно адекватни мерки", подчерта кметът на община Велинград Костадин Коев.

В личния си профил във Facebook д-р Жеко Чешмеджиев отхвърля всички публични обвинения. Определя ги като “мръсна кампания, която се води срещу него от известно време”, допълва че ще води дела срещу всички лъжци и показва удостоверение за Здравен мениджмънт и удостоверение за следдипломно обучение. Считано от 12 октомври д-р Жеко Чешмеджиев е в отпуск до края на месеца и не отговаря на телефона си.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК