Проф. Кожухарова: Няма нищо обезпокоително при разпространението на коронавируса у нас

Трябва да разглеждаме данните за новозаразените на двуседмична база, категорична е тя

13.10.2020 | 20:44 Редактор: Калина Донкова

България се намира сред първите 10 страни с най-нисък брой заразени от коронавирус в ЕС. Това коментира бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова в предаването "Директно".

У нас заразените на 100 хил. души население са 67, сочат изчисления на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.

По думите на проф. Кожухарова е заблуждаващо и неправилно данните за броя на новозаразените, хоспитализираните и смъртните случаи да бъдат тълкувани за всеки ден по отделно. Анализът би трябвало да се случва на двуседмична база, а в най-добрия случай на месечна или годишна, категорична е тя. 

Процентът на положителните случаи на коронавирус у нас скочи на почти 14 на сто. За изминалото денонощие починалите от Ковид-19 в страната са 23-ма.

Общият брой на смъртните случаи в България наброяват 915. За последните 24 часа при направени 4320 PCR теста, новите заразени са 587.

Процентът на заразяемост също бележи рекорд от 13,5 на сто. Хоспитализирани са 1221 души, от които 65 в интензивно отделение.

На фона на тези данни, какъв ход трябва да предприеме държавата по отношение на мерките и какво е развитието на пандемията - вижте коментара на проф, Кожухарова във видеото.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК