Пирински: Резолюцията на ЕП не е закон, но има сериозна политическа тежест

Тя няма да спре механично евросубсидийте

12.10.2020 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Резолюцията не е закон, но има сериозна политическа тежест. Това е документ от 12 страници. В него са изброени всички доклади, обсъждания за корупция, за нарушения на закона, за липса на медийна свобода в България, които се правени не през последните 2-3 седмици, а през последните години. Това каза в предаването „Опорни хора“ Георги Пирински от БСП.

Първият въпрос е, че в българското общество тези тревожни констатации с годините се подминават. Това е късогледа и вредна позиция. Защото се задава въпроса, това означава ли сега, че ще ни спрат парите.

В момента сериозно се обсъжда текста на норма, в какви случаи и при какви нарушения ще бъдат прекъсвани средствата, отделени например за България. Приетата формулировка е доста разтеглива, тя не удовлетворява ЕП и сега върви един доста интензивен процес на сближаване.

Разбира се, че резолюцията няма да спре механично това, което България има право да получи. Но България попада в една сива зона на страна, която не е съвсем в синхрон с основните ценности и основните договори на ЕС.

Ние, в БСП, никога не сме били за безкритично приемане на всичко, което се решава на европейско равнище. Ние сме за „суверенна Европа със суверенни държави“. Едното не противоречи на другото.

Цялото интервю гледайте във видеото!