БЛС настоява за електронно направление за PCR тест

Така болният няма да зарази други хора и ще се ускори времето за диагноза

12.10.2020 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

БЛС настоява направленията за PCR тестове да се издават по електронен път. Причината - джипитата ще бъдат поставени под голям риск от посещения от заразени с ковид-19 и това би поставило под риск както лекарите, така и пациенти. 

Новината, че личните лекари ще започнат да издават направления за ПСР тестове първоначално зарадва обществото. Малко след това обаче внесе смут сред джипитата. Причината -  медиците се притесняват, че все повече инфектирани ще посещават кабинетите им и така ще поставят под риск както тях самите, така и пациентите, които са отишли с други оплаквания.

За това от БЛС настояват направлениятa да се издават в електронен вариант, за да се предотвратят рисковите контакти, както и да бъде ускорен процесът НА диагностициране. Пациенти също подкрепят предложението. Красимира Мишкова е родена в Разлог, но живее в София. Личният ѝ лекар се намира в родния ѝ град и така, за да получи направление, тя трябва да си вземе един почивен ден пот работата, както и да пътува с автобус, където ще осъществи контакт с други хора.

Като частни лечебни заведения, от началото на пандемията личните лекари сами си подсигуряват предпазни средства, след като  здравните власти взеха това решение. 

В България 11 медици изгубиха битката с Ковид-19, 4-ма от тях са били лични лекари. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК