Манипулативно ли се представят данните за заразените от Ковид-19?

Доц. Михаил Околийски обяви, че мерките в България би трябвало да се затегнат

10.10.2020 | 13:35 Редактор: Ралица Братанова

612 нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в България през последното денонощие - с 96 повече от предния ден, при извършени 6048 PCR теста.

Докато единната информационна система продължава да отчита ръст на заразени за четвърти пореден ден, инфекционистът Атанас Мангъров, който е и отявлен критик на Кризисния щаб, продължава да се съмнява в представянето на данните.

"Това представяне на заболеваемостта на 100 000 е много манипулативно. Тя трябва да се представи на 10 000. Като всяка година епидемията от грип заболеваемостта трябва да надхвърли 200 души на 10 000 души. Сега се говори за заболеваемост 400 души, но на 100 000", коментира той.

Според Мангъров когато се съобщават новите данни, става дума не за болни, а за общ брой заразени.

Представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски обяви, че мерките в България би трябвало да се затегнат, така както в момента се случва в Европа. 

Математикът на НОЩ проф. Николай Витанов обясни, че здравната ни система ще издържи и с над 500 нови случаи на коронавирус на ден. Той обаче коментира и че атмосферните условия и неспазването на мерките ще ни доближи до сценария с над 30 000 болни.

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК