Отхвърлиха ветото на Радев - и машини, и бюлетини на изборите

Фокусът на дебата постепенно се измести върху честността на вота

08.10.2020 | 13:30 Редактор: Ивет Арабова

На следващите избори ще гласуваме и с машини, и с бюлетини. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля".

"Мнозинството не иска машини в процеса, въпреки законовите поправки, въпреки обещанията на премиера - щом хората искат, нека го направим", каза в парламента депутатът от БСП Крум Зарков.

"Аз мога да кажа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идват избиратели на БСП, които казват "Вразумете ги, ние не искаме машини", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Постепенно фокусът на дебата се измести върху недействителните бюлетини и честността на вота. 

"Да, десетки и стотици хиляди се оказват невалидни. Това вас не ви ли притеснява, или това е целта на изборното законодателство", попита Кристиан Вигенин от левицата.

"Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот", подчерта Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка депутатите решиха на следващите избори гласуваме с машини и с хартиена бюлетина. А отговорността за закупуването или наемането на машините е на ЦИК.

Утре парламентът трябва да избере председател на ЦИК, на този етап има една кандидатура - на Александър Андреев. Тя е издигната от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години