Доц. Кунчев: България е със среден ръст на новите случаи за Европа

"Ще отпадне тестването след 14-дневна карантина", обясни проф. д-р Асен Балтов

08.10.2020 | 10:28 Редактор: Ивет Арабова
Доц. Кунчев: България е със среден ръст на новите случаи за Европа

"На база на последните 14 дни, България е на 24-то място по заболеваемост и на седмо място по смъртност. Запазваме мястото си, защото значителен ръст има на случаите в цяла Европа. На Балканите се нареждаме на пето място по заболеваемост и на четвърто място по смъртност", заяви на брифинг в Здравното министерство главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ръстът в ЕС на база седмична информация е 23%, което е абсолютно равно на ръста в България. Само в Дания има намаляване на случаите с 20%.

"Ръст има, ние сме със средния ръст за Европа. В картата на Европа България е в зоната на най-светлия оранжев цвят. Няма някаква разлика в изискванията на други страни към нас. В момента изясняваме въпроса защо Великобритания изисква 14-дневна карантина за идващи от България", обясни доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че въпреки страха в началото на учебната година, се доказало, че при спазване на мерките училищата могат да са едно безопасно място. 

"Очертава се като тенденция в София-град, че от началото на седмицата се забелязва огнищност в определени колективи, още няма дифузно разпространение", посочи директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той обясни, че в момента в столичното РЗИ се въвеждат протоколи на комбинирани PCR тестове за Ковид-19, грип А и грип Б.

"Готовността на лечебните заведения остава, добре заредени са както с медикаменти, така и с лични предпазни средства. Повече хоспитализирани има в Благоевград - 168, Бургас - 66, Пловдив - 99, Търговище - 38, Пазарджик - 39. Ще отпадне тестването с PCR тест след 14-дневна карантина, вече няма да е задължително, след изтичането ѝ хората ще се връщат на работа. Персоналът продължава да расте като брой на заразени, това е неминуемо, малко от тях са на интензивна терапия", заяви директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нещо умно да измилят най-сетне Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години