С над 400% е скочило самолечението с психоактивни вещества

Според д-р Пламен Димитров много хора се неглижират и скриват в конспиративни теории

02.10.2020 | 21:40 Редактор: Ивет Арабова

Коронавирусът и колективната невроза - ще издържи ли психиката ни? 

"Още първата вълна се отрази много сериозно на психиката. Има данни, които не са благоприятни за България. Изследване сред 1 400 българи в периода март-август показва нарастване на агресивно-пасивни поведения. Катастрофата е реална, но ние се опитваме да се скрием, като се правим, че не я забелязваме", каза за "Денят ON AIR" председателят на Съюза на психолозите в България д-р Пламен Димитров.

По думите му тези поведения са опозиция, цинизъм, които са форми на защита и емоционален отговор на чувството за тревожност.

"Нараснаха и случаите на зависимости като алкохолизма и домашното насилие. Тези проблеми не се инкасират в Здравната каса. Властохолизмът, цинично отношение към много неща, ниско доверие към всякакви институции - това е едно поведение, което показва неврозата", добави д-р Димитров.

Той отбеляза, че с над 400% е скочило самолечението с психоактивни вещества, нараснала е и злоупотребата с вещества и алкохол при младежите. 

"Много от проблемите с психичното здраве се суматизитат. Това значи, че трябва да се промени системата за начина, по който се грижим за намаляването на вредите, но и да изградим превантивно мислене", подчерта психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него обществото е в травматична ситуация, която ще продължи и след като коронавирусът изчезне.

"Много хора се неглижират, стават агресивни, скриват се в конспиративни теории. Това е защитна реакция. За да потисне човек тревожността, той се вкопчва в идеологии. При над 65% от хората има потискане на тревожността. Единият начин за това е да доминираш и командваш или да си поставиш илюзорни стандарти. След това започват депресивните състояния", посочи д-р Пламен Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца