26 чиновници са били глобени, не носили маска на работното си място

37 532 проверки са извършени през август в цялата страна

02.10.2020 | 22:57 Редактор: Юлия Христова
26 чиновници са били глобени, не носили маска на работното си място

26 чиновници са били глобени, защото не са носили маска на работното място или пък тя не е закривала устата и носа, каквито са противоепидемичните изисквания. Над 140 проверки по спазване на противоепидемичните мерки в държавни и общински институции е извършила Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) досега от началото на пандемията, съобщиха оттам за "Монитор“. На отговорните лица здравните инспектори са съставили 26 акта за административни нарушения. По-голямата част от тях са свързани с липсата или неправилното поставяне на лични предпазни средства за еднократна или многократна употреба, уточняват от СРЗИ.

Проверките са извършени в териториални дирекции на Национална агенция за приходите, Агенция пътна инфраструктура, бюрата по труда към Агенция по заетостта, Национален осигурителен институт, в парламента, районни общински администрации, кредитни институции, Изпълнителна агенция по лекарствата, Национален статистически институт и други административни и офис сгради.

Мерките, които държавните и общинските институции предприемат срещу разпространението на пандемията, не се различават много. В Министерството на околната среда и водите не се ползват климатици в сградата от 7 до 9 ч. и между 11.30 и 13.30 ч. ежедневно се извършва дезинфекция на пода, дръжки, врати, бутони, тоалетни, мивки, кранове. Абсолютно всички кабинети и помещения се дезинфекцират веднъж седмично. За да се избегне струпването на много хора, конферентните зали се ползват при заетост 50 на сто от капацитета им.

За да се ограничи контактът на служителите пък, не се разрешава командироването им в чужбина освен в изключителни случаи. Социалното ведомство пък са оборудвали входа с рамка, която дезинфектира. На всеки, който влиза в сградата, се мери и температурата. По коридорите се носят задължително маски, поставени са и дезинфектанти. По време на събирания се спазва дистанция. Част от служителите работят дистанционно, ако това е възможно. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството информираха, че спазват стандартните мерки: използването на маски в общите пространства и помещения и редовна дезинфекция. На входа на сградата ведомството има уреди за измерване на температурата и всеки, който влиза, трябва да мине през тях. В СДВР също мерят температура, спазват дистанция и служителите трябва да си носят дезинфектанти. И в Главна дирекция по пожарна безопасност и аварии пръскат влизащите с дезинфектант.

37 532 проверки са извършени през август в цялата страна в домове за стари хора, барове, училища, лечебни заведения, хотели, кина, конференции, транспортни средства, юридически и физическа лица и други, посочиха от здравно министерство. След тях са съставени 2553 предписания. Най-много от проверки са били на физически лица – 26 571. Към тях спадат и контактните лица на положителни с COVID-19. Здравните органи са установили нарушения и са съставили предписания на 1930 от всички проверени физически лица. Само 1/3 от домовете за стари хора, домове за медико-социални грижи, домове за деца с увреждания или лишени от родителски грижи. При извършени 371 проверки са съставени 261 предписания. През август кина, театри и музеи са били изрядни. Инспекторите не са открили нарушения. Същото се отнася и до конференции и симпозиуми, при които след общо 71 проверки няма нито едно предписание.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК