ЕС представи нов план за миграцията

Как планът засяга България?

27.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕС представи нов план за миграция. Какво включва той, защо Чехия веднага се обяви против него, по какъв начинът планът засяга България - говорим с евродепутата от ресорната комисия Емил Радев.

Брюксел засилва натиска да се приемат бежанци и мигранти с новия план, оповестен от ЕК. Всяка държава членка да приеме определен брой бежанци в замяна на 10 000 евро за възрастен и 12 000 евро за непридружено дете. Държавите от ЕС, които не спазват мерките, могат да бъдат изправени пред съдебни действия и големи глоби. Това е накратко есенцията, коментирана в първите часове след излизането на новината. Има ли общо това с протестите и пожарите в мигрантския лагер на Лесбос и какво всъщност съдържа новият план?

Нов шпионски скандал с Русия. София експулсира двама руски дипломати, Москва заплашва с реципрочни мерки. От 2016 година досега те събирали информация за модернизацията на българската армия. Какво се крие зад скандала – коментира журналистът Асен Агов. С него говорим и за отказа на ЕС да признае Лукашенко за легитимен президент на Беларус и за разговора Путин - Макрон за Навални.