Влизаме в стандартна икономическа криза, ще има последствия

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов смята, че безработицата ще се увеличи

30.09.2020 | 21:20 Редактор: Ралица Братанова

Идеята за нов външен дълг на стойност 5 млрд. лв. предизвика оживени коментари сред икономисти и финансисти. Как трябва да се изразходват средствата и имаме ли нужда от тях? 

Според бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов, не е имало нужда да се взима нов дълг спрямо това, което ни е било известно през миналите дни, но към днешна дата се появяват такива индикации.

"Не е заговор на политическо ниво с дългосрочна мисъл, а по-скоро е вътрешна работа на Министерството на финансите и комбинация от няколко фактора - гледат да минимизират риска, да се презапасят. Няма да ги връщат те, ще ги връщаме след 30 г. всички ние чрез данъците", коментира той в "Денят ON AIR".

По думите му все пак може би има нужда от дълга от гледна точка на това, че 2021 ще бъде много неясна година и втората вълна от коронавируса няма как да не се отрази.

"Този тип криза, който имахме заради Ковид-19, се трансформира в друг. Икономиките изпаднаха в стагнация и влизаме в стандартна икономическа криза, която си носи последствията. Ще се увеличи безработицата", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Според него периодът преминава и трябва да се мислят друг тип мерки.

"Това, което прави дълга - финансира дефицита. Всичко останало е въпрос на разходи", добави Дацов.

Той изрази мнение, че нямаме ясна идея, която да е дискутирана и представена в обществото относно средствата, които очакваме от ЕС.

"Аз не виждам до септември следващата година нещо по-различно да се случи", прогнозира експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК