Красен Кралев посети спортния панаир #BeActiveFair

Над 30 спортни федерации и клубове представят своята дейност по време на изложението в "Асикс Арена"

24.09.2020 | 18:10 Редактор: Георги Камарашев
Красен Кралев посети спортния панаир #BeActiveFair

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети спортния панаир #BeActiveFair, който е част от програмата на Европейската седмица на спорта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. Над 30 спортни федерации и клубове представят своята дейност по време на изложението в "Асикс Арена".

"Много се радвам, че за шеста поредна година реализираме тази инициатива на Европейската комисия, чиято основна цел е да стимулира движението основно сред младите хора. Миналата година, когато нямаше пандемия, условията бяха други. Имаше огромен интерес. На изложението през 2019 г., което направихме за пръв път в "Арена Армеец", присъстваха над 10 000, по-голямата част от които бяха ученици, млади хора, които имаха възможност да се запознаят с различните спортове, различните федерации и клубове. Тази година при съвсем други условия за втори път правим подобно изложение. Около 30 училища ще доведат своите ученици тук", заяви министър Кралев по време на обиколката си в "Асикс Арена".

Той обяви, че подобни мероприятия, които са част от #BeActive Европейска седмица на спорта, ще се проведат в следващите дни и във Варна, Видин, Враца и много други градове в страната.

"За пореден път в изминалите 6 години даваме възможност на клубовете и федерациите да достигнат до по-голям брой деца. Един от големите ни проблеми въобще в българския спорт е намалената двигателна активност, особено сред учениците и подрастващите, редкият контакт между спортните клубове, федерациите и децата. Преди имаше много скаути, много треньори, които ходеха по училищата, издирваха таланти, представяха спортовете пред много деца. Сега клубовете по друг начин са организирали дейността си и се радвам, че чрез тази инициатива имаме възможност да срещнем учениците с различните спортове и така да дадем възможност те да изберат любим, с който да се занимават, защото здравето е по-важно от всичко", каза спортният министър.

По време на обиколката си на спортния панаир министър Кралев беше придружен от посланичката на Европейската седмица на спорта Ивет Горанова и легендарния гимнастик Йордан Йовчев. В залата присъстваха и представители на Спешъл Олимпикс България. 

Изложението в "Асикс Арена" ще продължи и утре (25 септември), като всички желаещи могат да го посетят между 11.00 и 19.00 ч.. Входът е свободен. В спортния панаир се включват клубове по бокс, художествена гимнастика, олимпийско таекуондо, спортна гимнастика, фехтовка, хандбал, бадминтон, скокове на батут, мотоциклетизъм, канадска борба и др.

На 26 септември (събота) Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта между 15 и 21 ч. в пространството пред НДК. 

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. През 2020 г. мотото на Европейската седмица на спорта е "Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува!", а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната. 

Снимка: пресцентър на Министерството на младежта и спорта

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК