Нивото на яз. "Тича" продължава да спада

Въпреки спада на водата от екоминистерството позволиха да се ползва за поливане на земеделски площи

26.09.2020 | 14:58 Редактор: Виктория Гетова

Нивото на язовир "Тича" продължава да спада. Водоемът, който захранва Шумен, Търговище и Велики Преслав е загубил близо 4 млн. кубика само от началото на септември.

Въпреки прогресивния спад на водата, от екоминистерството позволиха тя да се ползва за поливане на земеделски площи.

Според данните на Министерството на околната среда и водите, язовир "Тича" има наличен обем от 143 млн. куб. м, но полезният обем е 103 млн. кубика. А това всъщност е една трета от общия капацитет на водоема.

Общото количество вода, която ще бъде източена от язовира през септември, е 4,320 млн. кубика. От тях – за пореден месец и въпреки спадащото ниво - 1 млн. кубика са за напояване. Нещо, което тревожи местните.  

Междувременно бе обявено, че е сключен договорът на стойност 21 млн. лв. за пречиствателна станция.

Остава обаче проблемът с компрометираното трасе от яз."Тича", тъй като строежът на новия довеждащ водопровод – все още се бави.

"Довеждащият водопровод е разделен на три участъка. Обществената поръчка също е приключила – в момента се разглеждат офертите", коментира областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

8 строителни консорциума участват в процедурата за подмяна на довеждащия водопровод. Яснота кой ще бъде избран за изпълнител вероятно ще има в края на октомври.

Вижте още по темата в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК