Проверяват сигнал за големи течове от яз. "Тича“

Темата е особено чувствителна за Шуменска и Търговищка област заради засушаването през последните години

14.05.2020 | 22:28 Редактор: Юлия Христова
Проверяват сигнал за големи течове от яз.

Окръжната прокуратура в Шумен е разпоредила проверка по сигнал за големи течове на вода от язовир „Тича“, съобщиха от Апелативна прокуратура. Сигналът е по повод изнесени от общинския съветник Добромир Драев данни, че от язовира се подава вода за поливане, голяма част от която се губи заради изключително лошото състояние на напоителния канал, пише БНР.

В профила си във Facebook Драев публикува няколко клипа, които показват огромни загуби на вода от напоителния канал в района на Велики Преслав.

Само в рамките на 3 км след шлюзовете на Патлейна общинският съветник е установил около 12 аварии. Течът от тях се събира във водосбор, който вместо да напоява земеделските земи изтича в р. Камчия.

Според Драев загубите на вода от канала са около 90%.

По сигнала прокуратурата предприе проверка на данни за безстопанственост или друго деяние, свързано с неправилно управление на водите.

Темата е особено чувствителна за Шуменска и Търговищка област заради засушаването през последните години и липсата на нормален приток в яз. "Тича“, както и заради зачестилите аварии по магистралния водопровод за питейни нужди, която снабдява Шумен, Търговище и Велики Преслав, коментират от Апелативната прокуратура. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК