Какво стои зад оставката на началника на кабинета на Радев?

Според политолога доц. Румяна Коларова Методиев ще продължи политическата си кариера

22.09.2020 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

Първи коментар на президента Румен Радев след освобождаването на началника на кабинета му. Какво стои зад оставката на Калоян Методиев и може ли тя да създаде напрежение между държавния глава и лидера на БСП Корнелия Нинова? 

Оставката на началника на кабинета на Румен Радев отекна извън президентската институция. Новината съобщи сам Калоян Методиев в профила си във Facebook:  "Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!". 

От своя страна, президентът подчерта, че решението не е на Методиев, но му дава възможност за изява на друго място. "Благодаря на господин Методиев за работата му за институцията. Мисля, че с моето решение му давам свободата да разкрие своя безспорен потенциал другаде, стига, разбира се, да получи доверието, което аз му гласувах", каза държавният глава.

Според политолога доц. Румяна Коларова Методиев ще продължи политическата си кариера. "Той винаги е държал да остане авторитетът му, имиджът му на професионалист, на човек, който се занимава с политически науки, да остане ненакърнен. От тази гледна точка, предполагам, ако той се ориентира вляво, че водач на партийна листа, това е напълно не само в духа, в каноните, ако щете в критериите на една политическа кариера, за разлика от началник на кабинет, което е доста кулоарна позиция", обясни Коларова.

Политологът Слави Василев обаче вижда друг сюжет зад оставката на Методиев. "Аз имам информация отвътре и веднага ще ви запозная какво се е случило. Разминаването е следното: Калоян Методиев е човек, който е искал по-скоро сближаване и намаляване на тона на президента към управляващите и по-скоро помирение, докато президентът е абсолютно несъгласен с това. Този сблъсък е предизвикал Румен Радев да отстрани Калоян Методиев от длъжност", подчерта Василев.

Калоян Методиев се задържа на "Дондуков" 2 малко повече от година. Неговият предшественик Иво Христов напусна, за да влезе в листите на БСП за евроизборите. Същото по-рано стори и секретарят за връзка с медиите Елена Йончева.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК