Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България!

Велико Търново ще бъде център на тържествата

22.09.2020 | 07:15 Редактор: Ралица Братанова
Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България!

Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България. Велико Търново ще бъде център на тържествата.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и в крепостта "Царевец“ в старата ни столица.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата "Св. 40 мъченици“. След това в крепостта "Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

В Ямбол годишнината от обявяването на Независимостта ще бъде отбелязана с богата празнична програма. В честванията на община Тунджа се очаква да се включи и президентът Румен Радев.

Официалното честване на празника в община Тунджа ще е в село Бояджик пред паметника на Априлци. 112-та годишнина ще бъде отбелязана в Пловдив с тържествена церемония на площад "22-ри септември".

Честванията в Сливен пък ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Тържествената заря-проверка ще се състои на площад "Цар Асен Първи“ от 19:30 часа. Националната служба за охрана въведе сериозни мерки за сигурност по време на честванията днес.

Хората, които искат да наблюдават тържествата в центъра на Велико Търново, ще бъдат допускани след 18 часа. На място ще има изградени три контролно-пропускателни пункта. Служителите на НСО ще проверяват за огнестрелни и хладни оръжия, леснозапалими вещества, фойерверки и друга пиротехника. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК