Д-р Симидчиев: Няма опасност за децата в училище, вирусът не ги засяга сериозно

"Проблемът е, че те стават източник на заразата към други рискови групи", допълни специалистът

21.09.2020 | 21:35 Редактор: Ралица Братанова

Министерството на здравеопазването пусна кратка информация по най-често задаваните от родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на Ковид-19 въпроси.

"Опасност за децата ни в училище няма. Проблемът е, че те стават източник на заразата към други рискови групи. Няма нещо, което е драматично", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в "Денят ON AIR".

По думите му драматично е, че фокусът е изцяло преместен върху образованието, а риск има и в градския транспорт, и в нощните заведения.

"Рискът, който трябва да се управлява е възможността заразата да се разпространява чрез децата към останалите части от обществото, а не, че в училище ще стане драма. Дори да се заразят голяма част от тях, коронавирусът не ги засяга сериозно", допълни пулмологът пред Bulgaria ON AIR

Симидчиев уточни, че шлемовете при учителите не могат да заместят маските.

"Носенето на маски е противоепидемична мярка, която пази общността. Тя не е индивидуална защита. Процесът, който контролираме с маските, е разпространението на инфекцията, а не боледуването", категоричен бе той. 

Пулмологът бе категоричен, че много по-важна допълнителна мярка е контролът на родителите, когато едно дете тръгва на училище и че ежедневно трябва да бъдат питани дали имат симптоми.

Експертът добави, че децата, които са контактни от първи ред трябва да бъдат карантинирани при установен случай на коронавирус, а родителите им не е нужно да се карантинират и не се спират от работа.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК