До 1 октомври 4 паралелки от 107-мо училище ще се обучават в електронна среда

Причината – заразен учител с Ковид-19, с когото децата са имали контакт

21.09.2020 | 13:55 Редактор: Георги Камарашев

До 1 октомври 4 паралелки от столичното 107-мо училище ще се обучават в електронна среда. Причината – заразен учител с Ковид-19, с когото децата са имали контакт.

"Колегата от 14 септември следобяд се е почувствал зле, от 15 септември не е на работа. Заедно с него в болничен излезе и друг колега. Имаме и трети случай контактувал с първите два, направил си тест и е излязъл позитивен", заяви директорът Данко Калапиш. 

Дезинфекция на училището е била извършена още в събота. 21 септември обаче ще е неучебен ден с развлекателен характер за останалите класове.

"В реална среда не може да има поради изискването 48 часа след дезинфекцията на помещенията да не се използват самите помещения", допълни директорът.

Тестването на персонала от училището продължава. Разходите за това се поемат от училището. 

"В случай на още положителни проби вероятно ще се наложи да се премине изцяло на онлайн режим, защото в един момент няма да има кой да преподава. Засега децата няма да бъдат тествани. Това ще се случи след преглед и препоръка на личния лекар, ако ученикът прояви симптоми. Учителите са били заразени още преди първия учебен ден, така че вирусоносител най-вероятно не е било дете от училището", обясни още Калапиш. 

А родителите не трябва да пращат децата си в училище, ако проявят симптоми на вируса, категорични са лекарите. 

От началото на учебната година в столичното 107-мо училище са подадени 4 заявления от родители, избрали онлайн обучение за децата си.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК