Депутатите системно не спазвали Конституцията

"Елементарно запознаване с текста ѝ би довело до съвсем различни решения",смята Стефан Стоянов

18.09.2020 | 21:48 Редактор: Ралица Братанова

За Велико народно събрание няма да има избор на мажоритарни депутати, решиха окончателно в парламента с продължилото 2 дни гласуването на промените в Изборния кодекс. 

Депутатите приеха и да могат да се правят референдуми по теми, които се решават от Велико народно събрание. Оказва се, че със 121 депутата ще може да се свиква референдум за промяна на Конституцията.

"Този въпрос е по-сложен, защото зависи каква е силата на този референдум. Очевидно, че депутатите системно не спазват Конституцията и системно възникват ситуации, в които елементарно запознаване с текста ѝ би довело до съвсем различни решения", коментира бившият дипломат и депутат от 7-мото Велико народно събрание Стефан Стоянов в "Денят ON AIR".

Според него е шокиращо, че политиците нарушават основния закон пред очите на широката публика.

"В повечето житейски и правни ситуации обикновените хора и депутатите би трябвало да знаят кое е спазване на Конституцията и кое - не. Само в специалните случаи се изисква конституционалист", категоричен бе Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че когато един депутат се заклева в парламента, казва, че ще спазва Конституцията и би било абсурдно, ако той не я разбира.

Бившият дипломат коментира още, че не би трябвало да има електронно гласуване у нас преди държавата да може да осигури на българския гражданин тайно гласуване.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК