Ще поскъпнат ли драстично шофьорските курсове?

Министерството на транспорта готви нова наредба, браншът не е съгласен

18.09.2020 | 20:18 Редактор: Калина Донкова

Министерството на транспорта готви промени в наредба, касаеща провеждането на шофьорските курсове у нас. Браншът обаче е на противоположни мнения по темата.

В наредбата има изискване инструкторите да са назначени на трудов договор в учебния център. Планирано е учебните автомобили да бъдат собственост на школите или да са му отдадени на лизинг. Въвежда се електронно обслужване и документация в автошколите.

Браншът е на двата полюса – собствениците на автошколи подкрепят измененията, тъй като смятат, че с новите правила ще бъде овладяна корупцията в сектора. Автоинструкторите обаче са на точно обратното мнение. Според тях корупционните практики ще зачестят.

Според инструктори ще има и драстична промяна в цената на курсовете от порядъка от 400-500 лв за категория "B“ и до 700 лева за тежката категория.

Какво означават тези промени за сектора и как ще се отразят на бъдещите шофьори? Разговор по темата с Владимир Василев, заместник-председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България в предаването ''Директно''.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК