Расте броят на класовете и групите, поставени под карантина заради Ковид-19

В няколко града в страната коронавирусът влезе в училищата и детските градини

18.09.2020 | 18:04 Редактор: Ралица Братанова

Расте броят на класовете и групите в детски градини, които са под карантина заради заразени. В шест града вече коронавирусът влезе в училищата – София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас,Ловеч.

В късния следобед стана ясно, че има поставени под карантина класове и в Хасково и Шумен.

Бургас стана поредният град със случай на заразен с Ковид-19 ученик. Положителна проба е дала осмокласничка от гимназията за компютърно програмиране в града. Момичето се е заразило от баща си. 

Гимназията е дезинфекцирана, а класната стая е заключена след специална аерозолна обработка. Всички 28 ученици от класа, както и учителката им по английски език, с която са имали най-много часове, са под карантина. 

Третокласник от Пловдив също е коронавирус. Паралелката на ученика ще премине към електронно обучение. С положителна проба е и учителка в детска градина от Сливен. 

В същото време продължават тестовете на учители и ученици от столичното 55-о училище, където бяха установени 8 случая. Деница е майка на дете в подготвителна група, чиято учителка е сред заразените. 

Тя се възмущава, че от РЗИ не смятат децата за контактни и ще им бъдат правени тестове само ако имат симптоми. Деница е доволна от мерките в училището, но не и от РЗИ. Тя самата е взела мерки. Заедно с по-малките ѝ деца в момента живеят отделно от момичето и бащата. 

Според доц. Ангел Кунчев училищата са направили добра и много бърза подготовка. А математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов изрази мнение, че това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с това, че учениците тръгват на училище. Те са заразени преди това. 

Очаква се обаче втората вълна на вируса, когато броят на случаите ще надхвърли 200 на ден.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК