Държавата готви мерки срещу банкоматите, удържащи големи суми при теглене

Проверка на БНБ от миналата година обаче сочи, че таксите са напълно законни

18.09.2020 | 22:40 Редактор: Ралица Братанова
Държавата готви мерки срещу банкоматите, удържащи големи суми при теглене

Министерството на финансите (МФ) и Българска народна банка (БНБ) обсъждат мерки на национално ниво за защита на потребителите на платежни услуги, свързани с обменния курс при банкоматите. Това обяви финансовият министър Кирил Ананиев в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев.

Припомняме, че Върховна административна прокуратура (ВАП) предложи в началото на месеца на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.

Повод за намесата на ВАП бе публикувана в медиите информация, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари. Според сигналите таксата е 110 лв. за превалутиране на 800 лв. от банкомати на "Euronet".

Проблемът е, че услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива 2015/2366 на ЕС за платежните услуги във вътрешния пазар и съответно - са извън правомощията на БНБ.

Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи, обясниха от БНБ.  

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК