България пое нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии

Това се случва за първи път от 2016 г,, обяви финансовият министър Кирил Ананиев

16.09.2020 | 14:17 Редактор: Юлия Христова

България взима нов външен дълг за 2,5 млрд. евро.

Парите от новия дълг са за увеличаване на фискалния резерв и рефинансиране на стар дълг. Както и за мерките за борба с Ковид-19 и възстановяването на икономиката след кризата.

"Емисията беше обявена в 2 транша - 10-годишни и 30-годишни книжа. Това, което беше много важно за нас е, че за първи път в нашата история ние излизаме на пазара с 30-годишни книжа", коментира министърът на финансите Кирил Ананиев.

Според него доверието към страната ни било на много високо ниво. Затова говорел интересът за книжата от централни банки и пенсионни фондове на други държави.

По думи на зам.-министър на финансите Маринела Петрова с този акт чисто имиджово България се позиционира в групата на развитите страни.

16% от общия обем на книжата е придобит от български инвеститори.
 
"Постигнахме доходност, която ни намалява разходите по обслужване на този нов дълг и през годините и при 10 и при 30 годишната емисия, което означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък са много по-ниски от тези, които бяха заложени в първоначалните ни намерения", каза още Ананиев.

По глобалната програма България има лимит от 10 млрд. евро дълг за 2020 г. До момента с новата емисия, използвания лимит нараства на малко над 7 640 млн. евро.

Дефицитът след актуализацията на бюджета се очаква да е 3% и за момента е толкова, увериха от финансовото министерство.

Ананиев заяви категорично, че между него и бившият финансов министър Владислав Горанов няма разминавания във фискалната дисциплина.

А големите падежи се падат през 2021 г., когато ще има суми за погасяване на стойност около 3 млрд. евро.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК