Бивш шеф на НСО: Полицията се забави с провокаторите на 2 септември

Ген. Румен Миланов в ефира на "Денят ON AIR"

14.09.2020 | 21:35 Редактор: Георги Камарашев

"Докато протестите имаха по-мирен характер, органите на реда се справяха отлично - имаше баланс. На 2 септември нещата придобиха друго измерение. Имаше немалка група провокатори, която предизвика агресия." 

Това каза бившият началник на НСО ген. Румен Миланов в ефира на "Денят ON AIR" във връзка с т.нар. Велико народно въстание от 2 септември, при което имаше ескалация на напрежението и сблъсъци на демонстранти с полицията.

"Полицейските служители са в една нелека психологична обстановка. Полицаят бива руган, хвърлят му камъни, бомбички - а той си е на поста. Трябва да се отдава необходимото уважение към полицейските служители. Основна грешка беше, че се допуснаха агресивните хора, които създадоха напрежение. Полицията се забави да реагира своевременно спрямо тях.  Полицаите се справиха с променлив успех", коментира ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът изтъкна, че за да се случи един такъв протест, като този от 2 септември, следва да има сериозна подготовка за него.

"Ако зависи от мен, аз бих направил една среща между полицията и лидерите на протеста, за да може да се изяснят позициите. Общият враг са тези, които създават напрежение и опасности. Сред протестиращите има всякакви хора - и млади, и деца, които могат да бъдат наранени. Ако футболните агитки се държат нормално, не би трябвало да бъдат спирани. Ако реагират остро, те би трябвало да бъдат задържани и респектирани", обясни ген. Миланов.

Той подчерта, че е недопустимо органите на реда да носят боксове и специални нашивки.

"Полицаят не е престъпник, за да използва инструментариума на престъпността. Той трябва да използва инструментите на властта. Не е възможно полицейските ръководители да не са видели нашивките на своите служители. Преди всяко мероприятие се извършва инструктаж", категоричен бе бившият началник на НСО.

Според него българските охранителни структури нямат ефективен модел на управление и това създава множество проблеми пред органите на реда.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК