Берлин се опитва да прехвърли „Северен поток-2" на Брюксел

След случая с Навални съдбата на газопровода изглежда песимистично

13.09.2020 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

ЕП иска обвързване на евросредствата с върховенството на закона. България бе критикувана от Брюксел, като евродепутатите поискаха от страната ни реални реформи, а не на хартия. Коментар по темата на Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

„Включването на България към групата на Унгария и Полша, като лошите ученици на ЕС, не е добре нито за нашата страна, нито за тези, които вярват в силата на европейската интеграция. Това е важен момент, защото скоро ще приключат преговорите за многогодишната финансова рамка и затова, как тя ще бъде вързана с механизъм за върховенството на закона и еврофондовете.

Включването на България към групата на лошите момчета няма да бъде добре по отношение на евросредствата. Такъв механизъм наистина ще има“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

По темата за връзката Навални и „Северен поток – 2“, Весела Чернева коментира, че газовата тръба сега има наложени санкции от САЩ. „В Германия нараства скептицизма към Америка. Германия се опитва да се еманципира по много политики, вкл. и за „Северен поток-2“. След отравянето на Навални германският политически елит не може вече да премълчава това, което става в Русия. Сега Берлин се опитва да прехвърли проекта на Брюксел. Моята прогноза е, че или ще има някакви европейски санкции, или газопроводът ще бъде замразен за известно време. И в двата случая съдбата на „Северен поток-2“ изглежда много по-песимистично, отколкото преди месец“, допълни Весела Чернева.

Финансова инжекция от 55 млн лв за „Мини Марица-Изток“. Как това се вписва в целите на европейската Зелена сделка, ще има ли реформи в централата и какви? Какво е бъдещето на въглищните централи у нас и поставя ли срокове ЕК за затварянето им? В студиото е Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа".

Целите интервюта гледайте в предаването "Брюксел 1" на 12.9.2020


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Преди не много дни немски медии пуснаха информацията, че новичок е намерен по бельото на Навални! Според агенция"една жена каза" до това бельо достъп е имала рускиня живееща в Лондон! След зверските бъзици по руските сайтове това бе поизтеглено назад! Интересно е докъде ще стигнат американците в действията срещу СП2, едновременно купувайки нефт от "частни" руски компании?! Сигнализирай за неуместен коментар