Критики от Брюксел

Ще остане ли мониторингът за България?

13.09.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

България бе в центъра на вниманието на Комисията по граждански свободи и правосъдие на ЕП м.с. „Рано е да кажем, кога ще отпадне мониторингът“, каза ресорният комисар Вера Юрова. Какви знаци дадоха ЕП и ЕК на България. Говорим по темата с евродепутата от ГЕРБ Емил Радев и с бившия евродепутат от социалистите и бивш вицепремиер Ивайло Калфин.

Прeдcтaвитeли нa чeтиритe гoлeми групи в EП нacтoявaт зa oбвързвaнe нa eврocрeдcтвaта c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa. ЕП няма да подкрепи многогодишния бюджет на ЕС, ако в него няма ефективен механизъм за спазване на принципите на правовата държава.

„Надявам се скоро да се реши, как ще изглежда този механизъм. Защото, докато няма съгласие между ЕП и Съвета, няма да има бюджет“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ бившият вицепремиер Ивайло Калфин. „Очаквам следващите месеци парламентът да постигне това съгласие. Той при всички случаи ще постави подобно условие. ЕП каза, че първото му условие е по-тясна връзка между изразходването на европейските пари и върховенството на закона. По-верният вариант е това да стане с по-силен политически текст, отколкото с конкретни механизми за спиране на парите. Той ще бъде като препоръка и бих казал, като заплаха даже, за тези, които искат да злоупотребяват, защото той може да даде основание във всеки един момент и на Съвета на страните членки да предприемат действия“.

Заплашена ли е България, защото целият дебат тръгна от страни като Унгария и Полша? „България започва да влиза в този фокуса. Най-неприятното за нашата страна е да бъдем обект на обсъждания, като това в ЕП, когато се фокусират върху проблемите на България, корупцията, злоупотребата с власт и т.н. Проблемът е, че европейското колело бавно се превърта, т.е. трудно ще влезем в този механизъм. Но един път ако влезем, много трудно ще излезем от тази група страни. Според мен все още има време българските власти да направят така, че ние да не попаднем в тази група“, прогнозира Ивайло Калфин.

Целите интервюта гледайте в предаването „Брюксел 1“ на 12.9.2020