Наградиха пожарникарите, гасили операта в Русе

От началото на годината огнеборците са участвали в гасенето на близо 26 000 пожара

14.09.2020 | 20:16 Редактор: Искра Ангелова

Днес пожарникарите отбелязват своя професионален празник. На официална церемония в София бяха поднесени венци и цветя и бе отслужен молебен за здраве. А в Русе наградиха огнеборците, гасили големия пожар в операта.

Над 300 служители, които са се отличили в работата си, бяха наградени на официална церемония за празника. От началото на годината огнеборците са участвали в гасенето на близо 26 000 пожара.

"Много от тях със значителни материални и имуществени щети, за съжаление със загинали хора. Спасени са 358 човешки живота, бяха застрашени от огнената стихия. Участвахме в малко повече от 11 000 спасителни и технически операции, преди всичко свързани с наводнения и тежка зимна обстановка. Поздравления за всички, които със своя дух, със своята неизчерпаема енергия, успяха да опазят човешки животи", директор на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Награди бяха раздадени и в Русе, но от името на синдикалната федерация на служителите на МВР. Тя отличи 17 огнеборци, участвали в потушаването на големия пожар в операта. Гасенето му продължи с часове, включително и през нощта. 

"При нашето пристигане един от работниците, който се беше скрил в задната част до комина, ние го евакуирахме и започнахме да гасим самия покрив. Просто нямаше достъп до огнищата, това беше самият проблем, защото е облечен вътре и отвън, а гори по средата и не може да се стигне", сподели началникът дежурна смяна Костадин Йорданов.

Много от пожарникарите в страната посрещнаха празника с ремонтирани сгради, а от Дирекцията очакват да оборудват служителите и с нови лични предпазни средства.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК