Решено: Събарят строежа в двора на "Александровска" за бъдеща детска болница

От "Главболгарстрой" гарантират, че ще могат да се справят със сроковете и цената

14.09.2020 | 18:01 Редактор: Искра Ангелова

Обрат по казуса с новата детска болница. Строежът в двора на Александровска болница ще бъде съборен и там ще бъде изградена напълно нова сграда. Това решение взе здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като чу всички гледни точки по темата от лекари, архитекти, депутати и представители на граждански асоциации и спечелилото конкурса обединение, в което влиза "Главболгарстрой". 

Единственото условие е това да се случи в рамките на заложения бюджет от близо 78 млн. лв. без ДДС, да се спази срока от 42 месеца и се гарантира, че няма да има поражения по околните сгради. 

Досега спорът беше дали да се полза старата недостроена сграда в района на Медицинската академия, днес на обществено обсъждане бе решено бетоновата структура да бъде съборена и да бъде построена изцяло нова сграда за нуждите на малките пациенти. 

"Наша обща отговорност е да създам такава детска болница, в която децата на България да получават добра медицинска грижа", заяви здравният министър Ангелов.

Полюсните мнения продължиха и по време на общественото обсъждане. Според част от пациентските организации и настоящата бетонова конструкция е подходяща, според други - не.

"Това, което сме се запознали от експертите,показва, че той отговаря на всички съвременни изисквания", каза председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева. 

От "Главболгарстрой" гарантират, че ще могат да се справят със сроковете и цената. Събарянето се предвижда да бъде механично, т. е етаж по етаж и ще започне до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Лошо е, че трябва да се разваля за да се строи наново,но дано направят това което казват. Сигнализирай за неуместен коментар