Кога се правят промени в Конституцията?

Професор Нора Ананиева коментира новия и стария основен закон

12.09.2020 | 15:20 Редактор: Ралица Братанова

Нито едно местенце на крайбрежната плажна ивица не може да бъде заградено като частна земя. В член 18-и на Конституцията е записано кои обекти са тъй наречената изключителна държавна собственост, което означава, че при никакви условия не могат да се приватизират. 

Това заяви в интервю за "Историите ON AIR" професорът по конституционно право Нора Ананиева. Тя е депутат от 7-то Велико Народно събрание и председател на Парламентарната група на БСП тогава.

Следващите нови конституции да се приемат не от Велико народно събрание, а от референдум. Това е записано в промения проект на основния закон. Кога обаче се правят такива промени? Говори професорът по конституционно право Нора Ананиева

Най-неотложните промени в старата Конституция са направени от комунистическия парламент, за да се подготви политическата обстановка за предстоящите избори. 

"Принципът на народния суверенитет. Принципът на разделение на властите. Всичко това беше въведено в старата Конституция, в това число изборност на държавния глава и именно от там дойдоха основните текстове", заяви Ананиева.

По думите ѝ обществото било разбрало за какво става дума.

"Друг е въпросът, че една Конституция по принцип не решава повече детайли, икономическите проблеми и затова много удобно политическите партии и от ляво и от дясно избягваха думата  "капитализъм", която стряскаше населението", допълни още тя.

Според нея политическата обстановка в страната в момента е бурна, а някои казват и революционна, може да се каже и така, тъй като стана тотална смяна на системата, на принципите, на държавната организация, на правата на човека и така нататък. 

"Но още по време на Кръглата маса, която се предаваше денонощно пряко по радиото и телевизията и хората захласнати гледаха и слушаха всичко, до голяма степен се наложи тезата – и от ляво и от дясно, че трябва промяна. Друг е въпросът, че на никого не беше ясно за каква промяна става дума", коментира Ананиева.

Както казва Нора Ананиева конституции се пишат тогава, когато става революционен поврат и обществото тръгва по съвършено нов път

Нашата от 1991 година се ражда с началото на промените и въпреки противоречията за хубаво или за лошо ни служи и до днес. 

Редактирана е от големите поети и писатели – Валери Петров, Леда Милева, Стефан Продев, Георги Константинов.

Цялото интервю с професор Нора Ананиева гледайте тази вечер в "Историите он еър" от 19:00 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК