Номерът на партиите в бюлетината да отпадне, искат от ВМРО

Цвета Караянчева заяви, че не е съгласна с това в период на пандемия изборният ден да бъде 48 ч.

11.09.2020 | 14:18 Редактор: Георги Камарашев

Депутати от ВМРО поискаха да отпаднат номерата на партиите в изборните бюлетини. Те вече са внесли предложение за това между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. Според тях трябва да останат само имената на политическите формации.

"Абсолютно нелогично изглежда човек, който е придобил избирателни права, който е навършил 18 години, да не може да чете и пише на български език. Заради това настояваме да отпаднат номера и да останат само имената на партиите, коалициите, инициативните комитети и т.н.", мотивира предложението на депутатът Красимир Богданов. 

От партията на Каракачанов искат и квадратчето "не подкрепям никого“ да няма тежест при местните избори. Заложени са и още няколко промени, засягащи изборите за кметове на малки населени места.  "Предлагаме кметство да може да се образува при наличието на 200 жители. Това води до възможността тези хора да могат да избират кмет на съответното населено място", обясни Красимир Богданов.

От ВМРО настояват и за промяна на процедурата и темата за провеждане на референдум. Предложените промени от ВМРО не са съгласувани с коалиционните партньори.

В момента предстои да бъдат гледани промените в закона за Изборния кодекс на второ четене. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че не е съгласна с това в период на пандемия изборният ден да продължи 48 часа.

Какви ще са промените в Изборния кодекс - предстои да разберем.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години