БХК създава телефонна линия за мъже насилници

В момента се събират средства за реализиране на инициативата

11.09.2020 | 12:55 Редактор: Георги Камарашев
БХК създава телефонна линия за мъже насилници

В ход е кампания за създаване на първата у нас телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие. Инициативата е на Българския хелзинкски комитет. 

"Това е въпрос, който никога не сме разисквали в България. Има практика в други държави да се третира тази тема и от тази гледна точка", обясни програмният директор на БХК Надежда Цекулова.

По думите ѝ в много от случаите насилниците са били жертви на насилие.

"Мъжете, които упражняват домашно насилие, са хора, които в огромен процент от случаите са имали неблагополучия в миналото в живота си. Много често те самите са били жертви на насилие, жертви на лошо третиране в детството си, имали са собствени травми. И когато ние се занимаваме само и единствено с жените, които са пострадали, ние се опитваме да се справим с ефектите от този проблем, но не успяваме да осъществим превенция", допълни Цекулова.

В момента се събират средства за реализиране на инициативата. 6 месеца пък е минималният срок, в който може да се установи дали такъв проект ще се задейства и ще има ли достатъчно хора, които да се обърнат към консултантите, предаде БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И какво ще ги правят тези мъже след подаден сигнал? Сигнализирай за неуместен коментар