Шофьорските курсове поскъпват с най-малко 300 лева?

Причината са готвените нови изисквания в наредби на Автомобилна администрация

10.09.2020 | 19:26 Редактор: Георги Камарашев

Шофьорските курсове най-вероятно ще поскъпнат с поне 300 лева, заради готвените нови изисквания в наредби на Автомобилна администрация. Автоинструктори са готови на протест и искат оставката на "Автомобилна администрация", заради липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове.

Иван решава да се запише на дълго обмислян курс за "C" категория. За момента няма планове да работи като шофьор на тежкотоварен автомобил. 

"С натоварен камион би било доста по-реално самото обучение, тъй като всеки, който започва такава работа и се качи на камион няма да обикаля празен. След като всичко поскъпва, нормално е и на шофьорските курсове да се вдигне цената. Колко – не мога да кажа", каза курсистът.

От 1 октомври от Автомобилна администрация напомнят, че ще започнат проверки дали тежкотоварните автомобили по време на изпитите, са натоварени. Изискването е общата маса на автомобила да е повече от 10 000 кг. 

"Характерът на тези превозни средства в крайна сметка е да превозват товари и е коректно към обучаемите да ги приближим към реалните условия, в които те след това ще отидат да работят. Защото разликата в управлението на един празен автомобил и на един в натоварено състояние е доста значителна", обясни собственикът на автошкола Христо Христов.

А много автоинструктори се готвят да излязат идната седмица на протест, тъй като не са съгласни с някои изисквания. 

"Ние не участваме в такива протестни действия, защото ние сме за коректно отношение към обучаемите и към държавата. Нека тая нормативна база ако се изпълнява, ще повдигнем имиджа на професията и качеството на обучението. Според мен претенциите са неоснователни", обясни Христов.

Въпросното изискване за провеждане на изпити с натоварен камион е от наредба номер 38 от април месец 2004 година. 

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 6 месеца
И без това курсовете са достатъчно скъпи, няма нужда от увеличение Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
комитата
преди 6 месеца
Какъв протест ,така е супер не е нормално за 40 дена да ставаш водач ,куцо и сакато книжки взема и жертвите по пътищата са като на война,инструкторите си гледат печалбата Сигнализирай за неуместен коментар