НС одобри задължителна детска градина за 4-годишните

Няма да се променят програмите или начините на обучение

09.09.2020 | 15:20 Редактор: Ралица Братанова

Малчуганите на 4 години задължително ще ходят на детска градина. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от промените в Закона за училищното и предучилищното образование.
 
В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в забавачките. Децата ще продължат да учат основно чрез игра.
 
За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда две години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024.
 

Просветният министър Красимир Вълчев обясни по време на дебата, че тази възраст е критична за децата и най-вече за тези, чийто майчин език не е български.
 
"Всички изследвания сочат, че им голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български. Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпаднат от системата в 5-7 клас и са непригодни а пазара на труда", обясни той.
 
Ако обаче малчуганите са ходили на забавачка, те стигат до гимназиално образование и след това по-лесно намират работа.  
 
"92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са. Както каза една учителка: Не само, че има разлика, ами няма прилика", аргументира още предложението за промените в закона министърът.
 
Според него правото на децата на образование е задължение на родителите, защото не може да се разчита, че всички имат отношение към училището. 
 
Само с принципа на задължителност могат да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността, смята още Вълчев. 
 
"Франция взе решение за задължителност от 3 години, Румъния също, това е общоевропейска политика, а за България е още по-важно, имайки предвид големия брой на семейства, в които няма отношение към образованието", настоя министърът. 
 
Депутатите решиха още, че при епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК