Спор и обвинения между депутатите заради 9 септември

Кворум беше събран от втория път след проблеми със системата за гласуване

09.09.2020 | 14:12 Редактор: Ивет Арабова

9 септември по традиция скара депутатите. Различен прочит на историята, бойкот на мнозинството и липса на кворум от първия път белязаха днешното заседание на народните представители. 

Един глас не стигна на депутатите при първия опит да съберат кворум за начало на първото за тази седмица пленарно заседание. След проблеми със системата за гласуване и от втория път кворум беше събран, след като по време на гласуването ДПС демонстративно влязоха в залата. От левицата обявиха, че сме станали свидетели как ДПС подава ръка на управляващите, за да може да се събере кворум и проведе заседание.

В крайна сметка пленарният ден започна с декларации от трибуната по повод 76-ата годишнина от събитията на 9 септември 1944 г., като историческата дата отново стана повод за взаимни обвинения. 

"Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва, че в нея има живот и че е скрита някаква истина", каза Александър Симов от БСП.

"Днешната дата трябва да ни примпомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че е имало време, в които българи са убивали българи в името на чужби интереси", изтъкна Тома Биков от ГЕРБ.

"Бяхме свидетели на една декларация от левицата, основана на груба фалшификация", изтъкна Милен Михов от ВМРО.

Без дебат и със 127 гласа "за" парламента прекрати правомощията на бившия правосъден министър Данаил Кирилов като народен представител.

Депутатите приеха и промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с което беше взето решение родителите, ако поискат, да изберат дали детето им да посещава редовна или дистанционна форма на обучение. Това решение за учене на дете вкъщи обаче ще стане факт след произнасяне на Регионалното управление по образование.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Веселяка
преди 3 години
Явно ДПС са заедно с ГЕРБ и лъже патриоти затова трябва да се посрещат с развалени яйца. Сигнализирай за неуместен коментар